Monday, November 28, 2011

Alhamdulillah, sedang Cuti!!

assalam..


skrng wktu 12.10 a.m kat Terengganu,.
sejam yg lepas baru je abis tngk Malaysia lwn Bahrain.. 
agak keciwa 2 - 3,,  teringt aku kata2 Sharbinie dlm paper Sinar H***** ari tu, "gini la nasib pemain bola sepak, bile menang di puji, di sanjung, bile kalah, x dihiraukan lg.." huhu, sedey betol ayat ni.. mlm ni turn Apek plop.. hei,, sngt la kuciwa aku & famili khasnye yg setia menonton di rumah,. namun adat bertanding, kemungkinannye hanya 2 (kalah / menang) dan malam ni kite telah kalah.. Congrats kat penyokong M'sia yg sngt supportive, mmg terbaik.. tersangat +..


yeayy..
realitinye, skrng aku sdng bercuti panjang, yg mane aktiviti yg sngt digemari .. (10/10) mase ni la sesi mengemookan badan, yg terkadang rasa menyesal bile makan bnyk, dn terus cari skipping, lompat2 bakar kalories balik.. hehe.. tp, bile nmpk mkanan, MasyaAllah,..



resipi pilihan : makaroni bakar

teringat kata2 Cik Da ku, "cnor napok gemok doh sejok2 balik ni" cnor " ho la, doh wahi wat makanan".. umie " bagos jugok, mase2 cuti ginila nk belajor masok pon".. haha,. 

sesi lain jugop ialah dgn menonton tv dn marathon movies.. seminggu kat umah da nk abis Running Man yg berpuluh2 episod tu.. huisshh, kami mmg suke menonton.. ^_^

tak blh tinggal jugop, bace novel's yg ade kat umah.. tp novel2 skrng mcm da kurang Kicknye banding yg dlu.. buku2 agama pon, kene p'banyakkn lg,.. InsyaAllah.. buke2 (robok / almari) bnyk rupenye buku yg aku, cngoh dn umie beli, tinggal pilih saje yg mane berkenan.. hmm, buku pilihan minggu ni :


buku ni, mmg sngt sesuai untk dibaca bile2 mase saje.. lengkap tntng pengetahuan dari mula kita lahir hingga roh dicabut dari badan.. InsyaAllah..

alhamdulillah.. jam 12.47 a.m. selamat tidur, jgn lupe baca Doa dlu.. 

Wednesday, October 19, 2011

istikharah cinta


12.18 a.m 19.10.11
Nyanyian ; Sigma


Bersaksi cinta diatas cinta
Dalam alunan tasbih ku ini
Menerka hati yang tersembunyi
Berteman dimalam sunyi penuh do'a


Sebut nama Mu terukir merdu
Tertulis dalam sajadah cinta
Tetapkan pilihan sebagai teman
Kekal abadi hingga akhir zaman



Istikharah cinta memanggilku
Memohon petunjukmu
satu nama teman setia
Naluriku berkata



Dipenantian luahan rasa
Teguh satu pilihan
Pemenuh separuh nafasku
Dalam mahabbah rindu



diistikharah cinta..

rasa hati ; sayu dengar lagu.. T_T

Saturday, August 13, 2011

kita dan Sahur

13 Ramadhan, 7.30 pagi


assalamualaikum..
alhamdulillah, syukur, thniah!! untk diri masing2 yg masih lg dpt menjalani ibadah puasa dgn baik plus, amln2 wajib dan sunat yg pahalanya berlipat kali ganda (insyaAllah)


haa, hari ni sape yg bangun sahur??
tahniah, kat korang yg berjaya mengerakkan mata, kaki, tangan dan mulut untk bngun sahur.. ye, aku akui, mmg nk bgn sahur ni agak liat dn terasa mcm malas.. tp di sebalik sahur itu ada Barakahnya..




cerita sahur satu : : :
emak2 kite mmg t'hebat,.. kenapa??

1. sekurang-kurangnya , emak/ibu/umie akan bangun seawal jam 4.30 pagi untuk menyiapkan makanan sahur untk anak2 dan suami.. (kalu t'lewat skit, pasti kelam kabut. sure!)

2. emak/ibu/umie akan bangun awal, tanpa kejutkn anak2 daranya (include me) dn jerang air, panaskan lauk, paling kurang kalau x de lauk , beliou akan goreng telur mata.. (hmm, betul tak? cube kite rewind blk.. ^^ )

3. insyaAllah, kalu kita di rumah, paling koman, paling komanla ni, mesti mkn nasi nyer sahur.. x de nye mak kite nk bagi makan biskut kering je.. kan?kan?kan..

4. da selesai sahur,. kita pun tolong emak kemas meja, dn emak/ibu/umie kita mesti x tido da lps subuh.. bnyk kerja, nk buat katanye.. tp kite?? hmm.. 

hmm, tu la sedikit sebnyak contengan aku di waktu subuh hening ni.. 


matlamat utamanya nk bagi tahu : : 

a) bangun la sahur, kerana makanan yg paling berkat ialah makanan sahur. 

b) dan sahur jugak merupakan  beza antara puasa kita orang Islam, dgn bukan Islam..
c) untk si dara's, nnti blk umah tlng emak/ibu/umie msng2 bangun siapkan sahur yer! (chaiyokk!!)


rasa hati ; teringin menjadi seorang bakal emak/ibu/umie yg hebat nnti, untk sediakn sahur untk famili.. ^_^

Sunday, July 31, 2011

diari ramadhan

assalamualaikum..

lembaran baru akan menjelma sebentar saja lagi.. tinggal kurang beberapa minit.. syaitan semua akan dibelengu, dan pintu2 syurga akan luas terbuka..

hadis Nabi SAW ; maksudnya : 
"sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah, maka akan  diampunkan dosanya yang terdahulu" 
(hadis Riwayat Bukhari)

jom kita tengok cheklist Ramadhan untuk panduan diri sendiri :

sumber dari SBA BEST Resources



semoga ibadah kita pada Ramadhan kali ini adalah lebih baik dan bertambah sempurna dari tahun2 sebelumnya..

Friday, July 22, 2011

jauh d sudut hati

assalamualaikum, selamat malam...


bermenung d depan laptop, smbil memandang sepi ke arah buku Rancangan Pengajaran Harian.. 


cepat, cepat, cepat.. buat.. esk nk g jejalan, kalu x siap kerja x best jgk.. huuu


hmm, penat memikirkan mgu dpn nk kene observe dgn pnsyrh & cikgu pmbimbing, ouchhh,.. 


takot pun ade gak,.. " cik, cikgu saya budak baru bljr, sy mmg cikgu yg kurang pndai marah, kurang dpt kwl kelas.. so, mcm mane kalu sy x garang, x blh ker? :( "


rasa hampa jgk dgn diri sendiri yg krng garang, tp sy perlu dan mesti jd garang.. hmm, mungkin sy perlu bnyk2 sngt masa.. ayoooh shakirah.. improve ur' self!! >_<




rasa hati ; ya Allah, semoga minggu mendatang hambamu ini dapat mengajar dgn baik & mndpt keredhaan-Mu.. Amin


(jika kau fikirkan kau boleh, kau pasti boleh melakukan...)

Monday, July 18, 2011

kembang seTaman @ Persint 2

 asssalamualaikum, hye, selamat pagi..


d kala sume kengkawan g skolah duk mengajar/relief/makan kat kantin, aku duk bersantai2, kat bilik.. hoyeyyyy.. al sebabnye, hari ni SK Tun Hussein Onn, bercuti, sempena Temasya Sukan ari sabtu yg lepas yg diadakan di Kompleks Sukan Kg. Pandan.. indah!


juara sukan = rumah Biru


smbil2 wat RPH untk ari esok yg x siap2 lg, (tolak buku rph ke tepi sekejap, mood nk menaip tibe2 dtng, stlh blogwalking kat page kengkawan.. ^^) hmm.. sbnrnye aku nk kongsi rasa best, seronok, wangi, harum dgn kawan2 yg mungkin x berkesempatan nk pegi ke...


FLORIA @ putrajaya, Persint 2

mungkin yg da pegi tu setuju kan yg tempatnye sngt cantik.. bnyk bnyk bnyk sngt bunga's segar.. Subhanallah, indahnya ciptaan-Nya.. let's kongsi gambar : : :

ahli rombongan floria's

bunga segar memekar.. :D
bunga b'gantungan dlm tabung uji..



     
permaidani bunga..

yg paling t'excited sekali ialah, jeng jeng jeng.. Fireworks.. heh, walaupun da besar memanjang, tp tengok bunga api memang terbaik! cume yg agak mengecewakan, kitorang tngk bunga api dari dlm CLK je, cute little kancil, x smpat nk turun, jln sngt jem.. huuu

selain tu, ade jgk perarakan kapal berhias.. waaaaaa, sngt indah,. 


dalam keadaan sedar, jam pun da pukul 11.00 lebih.. gate kat kolej mesti da tutup.. kitorang pon b'niat untk tido kat umah aya ngn cik nab je lar.. hmm, on da way blk CLV, cute little viva yg di pilot oleh cik nab t'lepas simpang nk blk ke cheras.. kitorang bertiga ni sesat barat sampai ke balakong, bukit dukung yg x penah aku lalu & jumpe.. hee.. 

sedikit info tambahan tentang Floria : : : 

- kat persint 2, Putrajaya
- berhampiran masjid Besi
- bunga ros x kembang di jula dari RM 2.50

** tapi, sume ni da berakhir semalam.. kene tungggu Floria tahun depan plop.. ^_^

Thursday, July 7, 2011

pOkOk

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam
Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus
Tanya sama pokok
Apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Ulang Chorus
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam
Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok
** mencari ilham untuk rph dan bhn bantu,. otak tepu x de idea.. 

Sunday, July 3, 2011

roda2 shah alam & puluit durian

alhamdulillah..


assalamualaikum,. selamat siang!


skrng jam pukul 1.07 tngh hari, sementara menanti zohor & b'shoping di tesCo extra, duk melayan kejap, blog kwn2 yg sentiasa best untk di baca.. :))


semalam, (selalu b'cerita perihal semalam) aku ngn kawan2, tanpa dirancang pegi ke Wet World yg b'tempat di Shah Alam, seksyen 14.. lepas je habis larian 1 Murid, 1 Sukan, 1 Malaysia tu, kitorang pun usha google map cari jalan dari maktab nk ke sana.. lbh kurang pukul 11.30 2 buah kete pon b'gerak menuju ke wet world,. yuhuuu!!
bayaran masuk RM 12 untuk dewasa, pastu untk pelampung RM 20 untk yg b'kembar, dan deposit RM 10 dpt balik jika resit sume ( x basah, x koyak)..
memang best main air ni, kalu yg da blh jadi emak budak ni excited sngt main air, yg bdk2 lagi lar terlebey2 excitednye.. cume cuaca la agak panas m'bahang.. t'bakor kulit muke!






muke penat dn t'bakor slps mandi manda

terhenti buat beberapa jam...

sambung balik cerita, skrng da pukul 11.18 mlm, da selesai pegi Tesco, da suda tempek masker sbb muke t'lebih blusher dek air klorin yg t'lampau.. kitorang siap main air lbh kurang 3.15, wlpn mcm x puas lg.. huu

lbh krng 4.15 b'tolak pulang ke ganggang masing2, brenti kjp kat pasar malam BTR sebab ade kawan aku ni nk beli durian, wat pulut durian versi kelantan.. thnks awak, sbb rajin buat.. (sy mmg da x larat, bersin x henti2, campur kepala da sakit) coach renang la kononyer.. ^_^

imej pulut durian akan dipertonton kemudian.. tenet sngt lembab, nk upload gambor..

last but not least " Selamat Praktikum " sume cikgu 6 Pismp!!


Sunday, June 26, 2011

roda2 Kuala Lumpur

salamualaik.. 
selamat tengah hari..
selamat makan lunch..


hari ni, aku nk kongsi cerita tntng hari semalam,. semalam aku, ajiya ngn liz g ronda-ronda KL, ngan doc to be incik umar, yg setia menjadi pemandu.. thnks awak.. hee :))


mmg best, g jalan2 kat tempat yg x pernah aku pegi lagi,.. walaupun da 4 thn kat KL ni, tp mmg bnyk lagi sngt tmpat yg aku x penah jejak, bile ade je yg ajak pegi b'jalan (aku mmg suke b'jalan) bagai "pucuk dicita.." laa.. 


kami b'tolak dlm lbh kurang pukul 12.00 ++, pastu g mkn lunch, solat kat masjid negara (tmpt pertama dilawati).. selesai sume kitorang msuk taman rama-rama,. untk sape2 yg ade myKad, rm 9.00 jer..



ahli rombongan cik kiah..

bercanda >_<

subhanallah, cantik sangat..



rama2 di sekitar peta malaysia

model 1 ; cik liza

incik cameraman yg setia..

model 1 ; cik ajiya


selesai kat taman rama-rama, dlm kul 5.00 ptng, kami g taman burung.. plan mmg nk masuk, tp mak ooi, hargenye mmg agak mahal untuk kitorang yg masih belum b'elaun lg ni.. rm20.00 kut per person,..  (o_o) oo, mungkin lain kali blh masuk, lgpun mase ade 1 jam je, kalu masuk mesti x puas jejalan (alsn skit untuk orng krng duit. hee)


snap gmbor jer..

da x jadi masuk, taman burung, kitorang terus ke tugu negara.. yg aku mmg excited lebih, sbbnye da 22 thn hidup (alhamdulillah) ni la first time aku g, tebus untk lawatan sekolah yg x penah aku join.. tp alangkah sedey nye bile bateri camera aku n ajiya da abis, smpat snap gmbar ckit jer, pastu yg lain sume dlm camera incik umar.. huhuhu


tugu negara bagi mengingati kisah para pejuang 




pause. angkat kain dijemuran, hujan da turun..

perjalanan kami ditersukan lagi ke laman asean, satu lagi port yg cantik dan menarik untuk snap gambar.. mmg cantik, tp x de gmbar nk uplod, sbb x dpt lg gmbar dr camera man.. hee,,. 
selesai suda sesi roda2 kuala lumpur, part 1.. mungkin kalau b'kesempatan lagi, blh pegi roda2 lagi ke negeri lain plop.. 

x selesai lagi p'jalan kalau x de dinnernyer.. kami sume dinner kat kampung pandan mkn nasi goreng chicken chop.. ok, just nice.. pastu solat kat masjid kg pandan,. ramai jemaahnye, aku rase mcm da bulan ramadhan.. alhamdulillah..

rasa hati ; memory yg tidak dapat di beli.. sambil menikmati keindahan ciptaan Tuhan.. ^^ syukur

Sunday, June 19, 2011

"kepale ribut"

salamualaik,
skrng da b'online di kolej kediaman terchenta.. (uweee)
no more holiday.. huuu, sedey jgk dua tiga hari ni, tp tahan je la ayer mate ni, kuat kuat!!


aku nk tanye kampung sape yg tekene ribut semalam..
sbbnyer, semalam aku n famili g kuor mkn, umie ajok sempena hari bapa n aku da nk blk hostel (perasan la kot), pastu masuk je dlm kedai, ribut.. ya Allah, tuhan je la tahu, takot, memang takot.. huuuuu
sume orang kat kedai tu pon, snyp sunyi, yg bunyi hanye hujan ribut petir je kat luor.. mase tu aku baru je hajat nk minum air bandung laici, tp da ujan, mcm x shesuai je minum air batu, so aku 3 beradik pon pakat minum teh je.. 
pastu ade pulop kejadian lucu yg berlaku kat kedai tu..si bongsu adikku ni order la nasi goreng U.S.A. pastu abng waiter pun mari ato mkanan, ye pon kate.. "nasi goreng UK ade sini?" heee hehe, haaa.. mmg klako.. x penoh lg aku dgr nasi goreng UK, tp blh plop nasi goreng USA jd nasi goreng UK.. ^_^


siap makan sume, ujan dah reda sikit, kitorang pon cpt2 msk kete n nk blk.. masyaAllah, spnjng perjlanan pulang tu, mcm2 tngk kemusnahan kecil, gerai burger, grai srt kabor sume t'balik.. b'tebangan habis.. yg plng dasat, ade kedai mkn, tercabut sume atap, kerusi meja tunggang langgang.. ooo, bnyk tu.. lbh krng stngh jam smpai umah, ade pokok terbalik btl2 dpn rumah aku, dn mnyebabkan x dop bkln letrik smpai skrng.. (msj cngoh d rumah) huuu, sume pakat tdo dlm glp dn panas. 


tido b'temankn lilin....

esoknye ayah aku pon da bising "umie, pokok ceri t'balik," sume pakat b'gegas g tngk pokok ceri tu.. huuu, mmg sngt dasat t'balik.. mujur x terbalik ats umah, kene tmpat kain baju jer.. jom tngok O_O



hmm, ni baru ribut kecil je berlaku, tp da macam2 terbalik.. masyaAllah.. pagi tu, langit cerah, x hujan da, sume pakat membersihkan kwsn rumah masing2... alhamdulillah.. 




rasa hati ; da kembali bosan d asrama.. huu











Monday, June 6, 2011

perlu berFikir

kusut bile kene fikir benda yang tak mahu di fikir, lebih2 lagi bila musim2 cuti sekolah.. rase nak cuti je tanpa fikir apa2 masalah..tapi hidup kalau tak ada masalah yang timbul mungkin hanya untuk sesetengah orang saje. satu mungkin untuk babies dan kanak2 yang tak perlu fikir ape2 melainkan makan dan main!.. hmm, mungkin juga untuk orang gi** kerana mereka tak perlu fikir apa2 tentang ape yang mereka buat, sebab kewarasan akal fikiran mereka sudah tiada daya dan tak sempurna untuk memikirkan apa yang dibuat.. hmm, jadi sebagai insan biasa yang hidup secara biasa dan menjalankan rutin2 harian yang biasa, terkadang masalah mungkin hadir untuk menjadikan hari kita luar biasa.. dan masalah sebegini la yang memerlukan kita untuk berFIKIR serta mematangkan kita dalam menjalani lagi kehidupan.. masalah merupakan asam garam dalam kehidupan dan berfikir untuk selesaikan masalah merupakan jalan yang mematangkan lagi seseorang..

perlu berFikir untuk meluahkan perasaan.. huhhhhhhh


rasa hati ; hadaooi, sakit kepala hotak.. >_<

Sunday, May 29, 2011

3 SITUASI

salamualaik...
alhamdulillah, skrng da kat umah. baru je lps blk dr mkn kenduri (akviti thnan wajib, bile blk kg) hahaha
kucing kat umah kau "Eby ngn Omei" pun da besar,. cpt je diorang ni m'besar, tngl 2 bulan blk da nk masuk alam remaja u.. :))


sbnrnye aku nk story pasal kejadian semalam kat McD mase mkn2, b4 naik bus kat Putra..
mcm biase, da solat sume, aku ngn azie pun lapar kebulor, kitorang pun decide la nk mkn mcD jer.. da siap order, g la cari tmpt duduk yg private la ckit (kononnyer la) untk kitorag b'dua.. sdng duk mkn ni.,
.
..
...


SITUASI 1 
datang la sorang lelaki berbaju hitam berjalan2 smbil menari (blh byng x) smbil pegang satu bekas makanan,, dlm hati aku ni (bakpe pulop laki ni jalan gitu?) hmm, ok teruskn mkn,. pastu lelaki tu jalan macam biasa, aku pun x de la nk syak ape2, tetiba die jalan ala2 menari lagi, pastu die ambil sisa makanan kat dalam bekas yg dah ditinggalkan pelanggan lain.. aku da pelik, dalam hati lg (hiss, bakpe laki ni, pelik ni) azie pun kate "x leh tngk sngt orng g2 tu, lain mcm jer" kitorang mkn dlm keadaan yg da x selesa, takot, berdebar dn mcm2.. nk telan fries pun mcm x tertelan. lelaki b'baju hitam tu pon ronda2 lg, die lalu tepi kitorang (hanya Allah je la yg tahu betapa takutnye) mase tu die tunjuk bekas makanan yg die pegang, aku perasan ade bau yg kurang menyenangkan mase die lalu.. haaaaaaa.. abng McD, tu pon perasan la ade lelaki pelik ni, die pun duk tngk jgk, tp muke die mcm takot2 nk tegor, mase laki tu lalu tepi abng McD tu, die pun suh laki tu kuar, tp laki tu masih x keluar2.. tmbh menakotkn lg, lelaki tu dtng kat aku n azie tnye "x nk tolong ke, x nak tolong" azie dan aku ni hanya mampu tunduk n gelengkan kepala, bimbang jgk kalu die capai ape2 kat meja kami tu.. cuakss sngt!!! *_*


SITUASI 2
masih dlm McD, lelaki pelik da kuar.. jln menari2 kat luar,. datang sorang pak cik dengan beberapa keping kertas yg dibinding, aku perasan ade perkataan .... Penyayang (ape tah, da lupe) pak cik tu duk bercerita ape, aku pun x tahu, mcm da hafal skrip, smbil menutup mata, dlm hatiku ni (pak cik ni x nampak ke?) da pnjng die cerita, kami pun bagi duit, pastu mata die pun t'buka, (laa, igntkn mintak derma untk orang buta, rupenye pak cik x bute pon) ok.


SITUASI 3
da kenyang makan, tp x mampu nk habiskan sbbnye sngt bnyk kejadian yg berlaku, jam da nk pukul 10, kitorang pun nk gerak ke Putra, keluar je dari McD, ade sorang lelaki lagi bertopi yg penuh dengan barang duk kat tepi smbil bercakap sorang diri dn duk m'garu.. aku pun ajak azie ke tepi, aku kate "zie, laki ni pun pelik jgk, tp penah doh napok die" huh, azie kate "hmm, bnyknye la bende2 yg menakutkn dn pelik mlm ni"..kitorang pun cpt2 jalan ke putra, da smpai dengar pengumuman bus Adik Beradik.. sepnjang p'jalanan kami cukup tido,.


Amin, selamat sampai di rumah.. tu la alkisah 3 SITUASI yg berlaku malam blk ke kampung.. 

Monday, May 23, 2011

soalan exam "anggarkn jumlah rambut" ??

salamualaik..

aku baru je lepas abis exm paper "Remedial Math" atau dlm BM nye "Pemulihan Matematik", (napok bijok lalu kalu tulis kut BI.. )
mgu ni, mmg mgu t'hebat untk aku & kwn2 sem 5 khasnye kat IP teknik ni, sbbyer ni la dlm sejarah kami exam 4 hari turut-turut tanpa henti.. mcm (Maraton)
tapi hari ni aku nk citer perihal kertas hari ni,,
mmg la x best jwb.. :(
soalan yg aku plng x blh lupe ialah : "anggarkan jumlah rambut di atas kepala" - buat model polya untuk selesaikan masalah di atas..
apekah:????
dlm hidup aku pun x penah duk kire rambut.. kalu solan spot suruh kire biji kacang ijau dalam balang mcm ok lg (walaupun aku rase mcm x logik jgk) tp yg soalan exam ni lg la aku x leh terima kenyataan.. huhhhh


so, all the best untk esok.. 3 papers left.. gambatte!!


rasa hati ; bersin hmpir 30x kot tngh jwb exm, sakit pale otok. 

Sunday, May 15, 2011

berumah tangga wit frens

salamualaik..

setelah 2 hari 2 malam duk m'cari rumah baru untk di sewa,

alhamdulillah...
akirnya kami jumpe sebuah rumah yg "daebak".. hee
mmg t'baik duk stdy rumah2 smpai x ingt da nk exam ari kamis ni..
semua aprtment, kondo, teres yg ade sekitar permaisuri, bndr tun razak, jln kuari, midah, dn yg b'hampiran kitorang duk usha.. akirnya mentari 2 jd pilihan hati we alls.. ^^

bkn senang rupenye nk menyewa ni,
sblm ni mmg aku x penah amik tahu pun perihal sewa menyewa rumah,
ni bile da kene ambat dari hostel, 
barula gadoh2 duk cari umah.. nk berumah tangga ngn kwn2..
mula dari booking, deposit, mntainese, bil air api, keluasan rumah, perkakas...
mmg bnyk, yg x tahu da tahu..

arap2. pasni kat umah baru, housemate baru, kwsn baru.
sumenye ok blake..

rasa hati ; selamat b'rumah baru 2 all my frens.. rumah kita, syurga kita.. >_<

Sunday, May 8, 2011

umie, ibu, emak, mama

selamat hari ibu untuk semua wanita yg sudah, telah atau bakal bergelar ibu.. ^^


salamualaik..


spesel 2 my umie, pn mahnom abdul rahman  :


"hapy mother's day"


~ semoga umie sentiasa dilimpahi rahmat-Nya
~ peroleh kesenangan dunia akhirat
~ dimurahkan rezeki
~ dikurniakan anak2 solehah


* terima kasih umie, sbb mungkin cnor jarang ucap terima kasih kat umie, tp sbnrnye cnor b'terima kasih sngt2*


Saturday, May 7, 2011

saya x kenal pun pak cik..

salamualaik..

.
..
...
....
.....


pg ni aku n ajiya ke tasik permaisuri untk joging2 kuarkn peluh yg da lame duk b'tapa dlm bdn.. heh
kami mmg joging, tp x sepenuhnye lar, it's better thn tido je kat bilik, ^^
da pnt2 b'lari2 ni, kitorng pon sngh kat sorang pak cik yg duk jual air..
mmg selalu da pak cik tu jual air kat citu, pastu tngk air roselle die huh, mcm best,
aku n ajiya pon beli la, "masam masam manis" rase die.. mmg indah!

lps tu kitorng teruskn satu pusing lg, dengn jalan kaki laju,.
jalan laju-laju ni naik krem kaki aku rase dr jog biase,
da abis satu pusingn, kami pon g amik air roselle yg dh dtmph tu..
duduk berhat smbil dgr pak cik tu b'cerita..

mmg bnyk cerita, komplete dari a smpai z.. pak cik tu ckp :

1. hidup kita ni mcm bola getah putih {akan sntiasa melantun ke mana2} 

2. dlm hidup ni mesti kene ada 5 S { SOLAT, SYUKUR, SABAR, SENYUM, SEDEKAH}

3. mesti kene ada DUIT { doa, usaha, istiqamah, tawakal} - da lupe btl ke tak ayt ni,.

4. setiap kali kita bgn tido b'syukur sbb Allah masih bagi peluang kat kite lg untk hidup

5. ingat kata2 ni " I do my best, becoz I'm special"

tu la antara p'kongsian pak cik tu kat aku n ajiya,
ssh nk jupe orng kat KL ni mcm die,
mmg lame kitorang kat tasik td, 
dr kul 8 smpai 10 ++ ar..
huuuu..

rasa hati ; jgn b'prasangka buruk dgn orng, tp x blh b'prangsangka baik sngt.. ^_^ 




Friday, May 6, 2011

model surat khabar

salamualaik..
mode ; mate x ngantok, jari terasa gatai nk menaip..


cube teka apakah ini??


sangat memalukan diri memakai seragam indah ini


"ni la die model surat khabar seperti yg dinyatakan pada tajuk entry ni.."
mcm x sesuwai je name model, heeeee 
"ni la die maskot surat khabar  seperti yg dinyatakan pada tajuk entry ni.."


hahh, malunye si pemakai ni,
da mcm robot je aku tngk, 
agak2 panas la jgk dlm ni,
kalu pkai 2 3 jam ni harus terbakOr..


tapi hakikatnya,
jd maskot surat khabar ni memang menguji kesabaran diri.. :)
tahniah kpd sume sedare sedari yg t'pilih jd maskot td,
anda mmg seorng penyabar dan kalis panas.. ^_^


rasa hati ; maskot muslimah.. ^^

Sunday, May 1, 2011

gara-gara kupOn RasaMas

salamualaik..
hari ni rase mcm nk upload gmbr makan makan kitorang kat rasamas ari tu..
kami (aku, liza, ajiya n ecah) g makan rasamas kat midValley,
wlpon msng2 mcm x berape bnyk duit,
tp memandangkn kupon tu da nk expired,
so kitorang pun pegi jgk.. hehe (mmg kami LUV mkn!!
kitorang pegi ngn kete cik Liz,
lps tanye jln kat my rumate, thk u k.we..
bile da smpai sane, x thu plop nk park kete kat mane,
mklumla first time pegi drive sndiri, biase abg driver komuter je yg anto.. ^^
pastu tnye la incik guard, dn kami pon b'jaye la park di zon G..
da smpai mid pukul 6.30 ++ terus jalan cari RasaMas..
alhamdulillah, da jupe.. yeayyy,
msng2 over exciteds dn terus order gune kupon yg ade jer..
incik waiter tu pon tnye lar nk order yg mane, 
kitorang yg jakun ckit ni, mule la x tau nk wat keputusan blake,
pastu kami pon decide nk gune dua kupon,
smpaikan incik waiter tu pon t'kejut..
"banyak ni, take away la yg ni" - pndpt incik waiter, kitorang pun iye kan ajer..


muke bahagia ecah & ajiya

muke bahagia 2 liz & aku


ayam sekor

penoh meja 4 gadis makan


waaaaaaaahh,..
sumenyer best la jgk.
yg paling x tahan, mase tu incik waiter duk bwk makanan
aku pun tnyer "ade lg ker?" die "ade 3 pinggan lagi"
haaaahhh, sume da mcm t'kezut..
da penoh meja kitorang, smpai kene tmbah 1 lagi meja..
hoooh, malu dew, gadis2 yg kuat makan.. heh
tp yg take away, mmg kitorang da x larat mkn, yg tu mmg di take away.. hehe..
total rm 71 ++ .. ok la untk 4 orng mkn yg penoh meja.. 

rasa hati ; indah boleh mkn sedap tiap2 hari.. 

Wednesday, April 27, 2011

please evaluate our self..

1. pada masa kita menilai seseorang, orang lain juga menilai diri kita

2. terimalah teguran dengan hati terbuka kerana setiap teguran merupakan satu langkah untuk kita m'buat
 satu perubahan

3. perbaiki diri sendiri setelah ditegur & jangan bertangguh untuk berubah menjadi muslim yang baik ^_^


rasa hati ; .................. 

Monday, April 11, 2011

pukul 12.00

salamualaik,
sume haosemate aku da tdo..
melayari bahtera mimpi msng2.. 
mimpi indah ye kwn2..

aku.
masih dpn cik lapy,
wlpn mata dah kuyu.
ade semingu lg,
nk abis prktikum
x sabo nk abis,
tp sblh hati lg,
rase mcm sedey jgk,
nk tngl stdnt2, 
yg da mule cayang2 sume..
huhu
mgkn lbh rase sedey
drpd rase gmbira nk abis prktikum
akak housemate pun sedey,
kami
sume da nk blk jumaat ni..
see u soon akak..

bnyk pnlgmn duk kutip
kat SK bukit raya ni,
yg plng x tahan
bile lecturer
buat "wakenabeb"
smpai tangis2 x b'lagu aku...
huargggh..
tp,
mungkin satu pngjrn untk aku..
satu pnglm,
satu dua tiga.. ^^

rasa hati ; kalau cikgu periksa post ni, mesti banyak tanda merah.. :))